Hui, kirjastonhoitaja on mies!

”Sukupuolen mukaisen segregaation lieventäminen niin koulutuksessa kuin sen jälkeisessä työelämässä on haaste suomalaiselle yhteiskunnalle. Erityisesti perusopetuksella on merkittävä rooli siinä, millaisiksi tyttöjen ja poikien käsitykset eri jatkokoulutusmuodoista, tulevista uravalinnoista ja eri ammateista sekä myös omasta osaamisestaan muotoutuvat.”

Näin jykevästi kirjoittaa ylijohtaja Petri Pohjonen opetushallituksesta Sukupuolijäsennys perusopetuksen oppikirjoissa -raportin esipuheessaan.

Raportissa tutkijat Liisa Tainio ja Tiina Teräs ovat selvittäneet, millä tavoin sukupuoli ilmenee ja rakentuu peruskoulun oppimateriaaleissa. Käytännössä he ovat tutkineet hyvän valikoiman eri luokka-asteiden ja eri aineiden oppikirjoja ja laskeneet, kuinka monta mies- ja kuinka monta naispuolista hahmoa niissä esiintyy. Lisäksi oppikirjoissa seikkailee kelpo joukko sukupuolettomia olentoja.

Maskuliinisia hahmoja esiintyy enemmän kuin feminiinisiä, tutkijat huomaavat. Se tuntuu olevan huolestuttavaa: ynnälaskulla tehtävässä tutkimuksessa tasa-arvoa kun ei oikein voi määrittää kuin esiintymien määrän mukaan, sen perusteella, kuinka monta miestä ja kuinka monta naista tukkihenkilön kirjanpitoon tulee.

Olen innoissani siitä, että myös minun kirjoittamani kirjastonhoitaja Moilasesta Kirjakuja 3 -oppikirjaan kirjoittamani tarinat ovat päässeet yliopistotasoisen tutkimuksen kohteeksi. Ikävä kyllä, olen osaltani pahentanut oppikirjojen henkilöjakauman vinoutuneisuutta. En kuitenkaan ole aivan varma, lietsoko kirjastonhoitajani sukupuoli sukupuolten epätasa-arvoa. En ole nähnyt tilastoja kirjastovirkailijoiden sukupuolijakaumasta, mutta empiiristen kokemusteni perusteella rohkenen epäillä alaa naisvaltaiseksi.

Täytyy tosin myöntää, että tarinoita kirjoittaessani en kirjoittanut ensisijaisesti sukupuoltaan edustavasta henkilöstä vaan persoonasta, kirjastonhoitaja Moilasesta. Vaikka kirjoitin vähemmistöryhmän edustajasta, tein sen tietämättäni enkä kirjastoalan ammattiliiton tasa-arvovaliokunnan komiteamietintö päällimmäisenä mielessäni.

P.S. En väheksy tasa-arvotyötä vaan muistutan tilastollisen tutkimuksen ongelmista.

P.P.S. Tässä postauksessa esiintyy kolme miespuolista ja kolme naispuolista henkilöä, joten tämä on lapsille sopivaa luettavaa.

Mainokset
Kategoria(t): Jylhäkoski, Kirjastonhoitaja Moilanen, Tammi, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Hui, kirjastonhoitaja on mies!

  1. Paluuviite: Oho, olen rasisti | Karon Kuvalehti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s