Neljäskymmeneskuudes kerros

”Hän tarttuu kiinni kohmeisesta hiekasta molemmin käsin.”

Ei vaan: ”Hän tarttuu kohmeiseen hiekkaan molemmin käsin.”

Tätä ovat olleet viime viikkojen kaunokirjalliseen työhön käyttämäni tunnit. On siis käynnissä elokuussa ilmestyvän Erottajan viimeistelyeditointi ennen taittoa.

Tällä kerralla en enää juuri tee kappaletasoa karkeampia korjauksia. Rakenteen kannalta suurin muutos tällä kierroksella on ollut yhden jakson siirtäminen muutamaa sivua aiemmaksi. Pieniä muutoksia sen sijaan on tullut paljon, sana-, lause- ja kappaletason täsmentelyjä ja tarkistuksia. Monet muutokset olen korjannut hetken päästä takaisin.

Tarkistelen myös joitakin faktoja pistokokein. Erottaja on finanssitrilleri – taas täysin erilainen kirja kuin mikään aiemmistani –, ja käytän siinä trillerigenrelle tyypillisesti paljon teräviä, osin korostetun teräviä leikkauksia. Leikkaustekniikan taitoon kuuluu mielestäni se, että lukijaa muistutetaan aiemmasta tilanteesta pienillä, usein visuaalisilla yksityiskohdilla. Niinpä toivon, että henkilöllä olisi tässä kohtauksessa tummanharmaa liituraitapuku, jos hänellä on ollut sellainen viisitoista minuuttia eli kolmekymmentä sivua sitten.

Yksi viimeistelykierroksella pohdintaa aiheuttanut seikka on se, että tietyt asiat toistuvat romaanissa eri henkilöille osin samoin sanoin. Tarkoitukseni on rakentaa näin paralleeleja ja vertailuja henkilöiden ja tapahtumien välillä, vertauksia ilman kuin-sanaa. Sen sijaan, että sanoisin sanoilla, yritän sanoa sanoissa.

Saattaa kuitenkin olla, että siinä missä minä näen henkilöiden ja tapahtumien välisen maagisen kohtalonyhteyden, lukija näkee hölmön toiston.

Suhteessa tekstissä tapahtuneeseen muutokseen työläin tarkistus on koskenut kerroslukua. Eräs fokalisoiduistani omistaa saksalaisen investointipankin, jonka toimitilat sijaitsevat Messeturmissa, eräässä Frankfurt am Mainin pilvenpiirtäjistä. Niinpä lensin viime viikolla Frankfurtiin katselemaan Messeturmia. Totesin, että henkilöni arvovaltainen investointipankki ei voisi toimia niin matalalla kuin kolmennessakymmenennessäkuudennessa kerroksessa, johon olin sen kirjoittanut. Kotiin palattuani korotin kerroslukua kymmenellä.

Mainokset
Kategoria(t): Erottaja, estetiikka, kirjoittaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s