Näpit irti kirjasta!

Näin aamulenkillä uuden kirjani tamperelaisen antikvariaatin ikkunassa. Se ei ollut minun viemäni, enkä yleensäkään kuskaa tekijänkappaleitani antikvariaatteihin, vaikka käynkin niissä usein. Tällä kertaa sen esti aivan konkreettinenkin syy: tekijänkappaleeni eivät ole vielä saapuneet (tai sitten ne on toimitettu suoraan antikvariaattiin, mikä voisi olla kannaltani taloudellisesti fiksua).

Puheet kirjan elinkaaren lyhenemisestä tai ainakin kirjan elämän nopeutumisesta tuntuvat siis pitävän paikkansa. Sentään ennätin nähdä kirjoja Akateemisessa ja Suomalaisessa ennen kuin kirjakaupan sekundaariasteella, mikä saattaa tosin johtua vain siitä, että kävin niissä aiemmin kuin kuljin antikvariaatin näyteikkunan ohi.

***

Kirjahyllyssäni on yksi kappale Erottajaa. Sain sen torstaina kustannustoimittajaltani Bulevardilla. Kun on kaksi kuukautta mielessään hahmotellut, miltä kirja näyttäisi kirjahyllyssä omien kirjojen hyllyssä Urho Kekkosen ja Samuli, Helsingin herran välissä, halu saada visio todellistumaan oli ylipääsemätön.

Olen selaillut kirjaa vähäsen. Olen löytänyt muutaman kohdan, jotka voidaan tehdä toisin toisessa painoksessa, jos sellainen tulee.

Vaimo käski panemaan kirjan takaisin hyllyyn.

Erottajan tekeminen alkoi 23 kuukautta sitten. Se oli melkein valmis seitsemän kuukautta sitten. Tuossa ajassa olisi voinut tehdä monta asiaa paremmin. Miksi en ole tehnyt? Siksi, etten ole tiennyt, osannut (toisaalta ehkä en nyt osaisi kirjoittaa niin kuin olen silloin kirjoittanut, ja ehkä silloin kirjoitin paremmin kuin nyt, vaikken nyt sitä ymmärtäisi).

Oman tekstin lukeminen jälkeenpäin on pääsääntöisesti tuskallista. Prosaisti pääsee onneksi helpommalla kuin lyyrikko; romaanikirjailijan on helpompi kieltäytyä julkisten lukunäytteiden antamisesta erilaisin verukkein kuin runoilijan. En ole lukenut yhtään kirjaani valmiina. Teen sen vain siinä tapauksessa, että kirjasta otettaisiin uusi laitos, johon saisin tehdä merkittäviä muutoksia.

***

Kirja on graafisen teollisuuden tuottama painotuote, itsessään kokonainen ja valmis teennös. Kirja ei ole riittävän hyvä vaan valmis.

Ei ole mielekästä spekuloida, mitä tekisin toisin, jos kirjoittaisin kirjaa nyt. En kirjoita. Tämä ei ole enää romaanin kirjoituspreesensiä. Sen sijaan itse kirjoitusprosessia on hyvä analysoida, jotta samoja virheitä ei ensi kerralla tekisi samalla tavalla vaan keksisi uudet keinot niiden tekemiseen.

Piinallista tässä on, että nyt kun itse ei voi enää tehdä mitään kirjalle, alkaa sen julkinen elämä. Kirjan tekemisen piina ei lopu kirjan ilmestymiseen. Piina muuttaa muotoaan.

Mainokset
Kategoria(t): Erottaja, kirjoittaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Näpit irti kirjasta!

  1. Pulimaratoniin jämähtänyt sanoo:

    Onnea kirjan ilmestymisestä! Luen sen kun saan kirjastosta (antikvariaattienkin hinnat ovat niin järkyttäviä että ostamatta jää). Jotakin sanomista oli mutta unohdin. Niin: viedäänkö tekijänkappaleita tosiaan antikvariaatteihin? Sehän on oikeastaan viisasta, hypätään yksi osa yli ja voidaan ajatella, että tuo kirja on jo luettu, lukemisen arvoinen, luenpa sen minäkin. Tosin esim. kriitikot vievät kirjat lukematta, vähän selailtuaan (?) antikvariaattiin ja kirjoittavat 2 000 merkkiä aavistuksen kehuvaa tekstiä niin ei pääse kukaan epäilemään. (Ja jos jää kiinni, voi siteerata Wildeä.)

  2. Kiitos, kiitos! Tutuilta antikvariaatinpitäjiltä olen kuullut, että kirjailijat käyvät viemässä uutuusteoksiaan sekundaariasteelle kaupattavaksi ennen kuin niiden markkina-arvo romahtaa. Nuo tällä hetkellä antikvariaateissa olevat Erottajat lienevät selaamattomia arvostelukappaleita, joista ei ole ollut tarkoituskaan kirjoittaa mitään.

    Juttelin vähän aikaa sitten eräässä tilaisuudessa kirjankustannusbisnestä hyvin tuntevan miehen kanssa. Hän kertoi kirjallisuuspummiudesta: useiden suomalaiskuntantamojen tiedossa on henkilö(itä), jotka pyytävät arvostelukappaleita mutta joiden arvosteluja ei näy kuunaan missään. Vähäisempikin Poirotti ymmärtää, että tällaiset henkilöt tienaavat lisää leikkelettä leivänpäälle trokaamalla kustantajilta ilmaiseksi saamiaan kirjoja antikvariaatteihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s