Hurraa Helsinki!

Kun olin lapsi, olematonta nimipäivääni juhlittiin Karin päivänä, tammikuun yhdentenätoista. Sain lahjapaperiin käärityn alkaneen vuoden kalenterin.

11.1.2012 en saa kalenteria vaan Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki -kirjan. Kirja on kuulemma jo ilmestynyt, mutta itse näen sen vasta julkistustilaisuudessa, joka valloittaa koko Helsingin kantakaupungin Arabiasta Hietalahteen. Tehokkaina ajankäyttäjinä otamme maailman designpääkaupungin haltuun HKL:n erikoisraitiovaunussa. Sillä taitamme suunnilleen saman reitin, jonka Hurraa Helsingin! perhe tekee kirjan fiktiivisessä tarinassa.

Hurraa Helsinki! poikkeaa aiemmista kirjoistani siinä, että se on tilaustyö. Idea designpääkaupunkivuotta ja Helsingin 200-vuotista pääkaupunkistatusta juhlistavasta kuvakirjasta tuli Tammesta, jossa hanketta ovat vetäneet Leena Järvenpää ja Mirkka Hynninen. Kirja-ajatus oli mainio, ja innostuin heti. Ilokseni myös kuvittaja Salla Savolainen kiinnostui ja pystyi ottamaan viime kesälle ison kuvitustyön.

Hurraa Helsinki! on ensimmäinen kuvakirjani. ”Ensimmäinen” pitää sisällään sen mahdollisuuden, että tekisin joskus tulevaisuudessa toisen tai useammankin. Kuvakirja on olennaisesti tekstin ja kuvan yhteiseloa. Kuvitetuissa lastenromaaneissa kirjailija tekee tekstin ja kuvittaja kuvittaa sen omassa työhuoneessaan. Yleensä olen nähnyt kuvat vasta vedoksista, hetkeä ennen painoa. Tällä kertaa sain olla mukana kuvituksen miettimisessä ja kommentoida sitä, aivan samoin kuin Salla Savolainen pääsi hyvissä ajoin kommentoimaan tekstipuolta.

Eikä Hurraa Helsinki! ole vain tekstintekijän ja kuvataiteilijan kirja, sillä lukuisiin suunnittelupalavereihin Tammen akvaarioneukkareissa osallistui myös graafikko Markko Taina. Eväiden äärellä viisikko ideoi, mietti lähestymistapaa, käsittelytapaa, oletettua lukijakuntaa ja kävi pitkiä keskusteluja suomalaisesta muotoilusta. Otin tavakseni pukeutua palaveripäivinä Jokapoika-paitaan (viimeisessä palaverissa jouduin luistamaan pukeutumiskoodista, koska ryntäsin sinne suoraan muodollisempaa pukeutumista vaativasta SijoitusInvest-tapahtumasta). Tällaisilla pienillä kikoilla suggeroin itseäni oikeaan mielentilaan.

***

Kirjassa on kolme tekstitasoa. Fiktiivisessä tarinassa lapsiperhe matkustaa Helsingin halki etsiessään uutta mehukannua rikkoutuneen tilalle. Toisaalla kuvien ohessa kulkee faktatietoa suomalaisesta muotoilusta tai laajemmin suunnittelusta – esimerkiksi liikennesuunnittelusta, jonka tehtävä on sama kuin teollisella muotoilulla: tehdä arjesta mukavampaa, helpompaa, kauniimpaa, yksinkertaisempaa, toimivampaa, siis parempaa.

Kolmas taso ovat näistä kummastakin säännöllisesti kirjan läpi kulkevasta tekstitasosta irtoavat satunnaiset tekstit. Parissa kohtaa henkilöt käyvät vuoropuhelua, joka on irti kirjan varsinaisesta juonesta – Hurraa Helsingissä! olen päässyt panemaan sanoja myös J. L. Runebergin suuhun.

Kolmanteen tekstitasoon kuuluu myös designlautapeli, joka muodostaa yhden kirjan aukeamista. Peli on perinteinen nopanheittopeli, jossa tietyissä ruuduissa saa etuja ja joissakin kohtaa hankaluuksia. Auttajina ja vastuksina tässä pelissä ovat tietenkin suomalaiset designtuotteet. Peliaukeaman kaltaisia ideoita tuskin olisi tullut, jos kirjailija ja kuvittaja olisivat työskennelleet kumpikin tahoillaan. Jos olisikin, olisiko niitä uskallettu ehdottaa toiselle tai kustannustoimittajalle?

Minulle Hurraa Helsinki! on iloinen seikkailu suomalaiseen muotoiluun. Vaikka se on leimallisesti yhteistyöllä tehty teos, se on juuri sellainen kirja, jonka olisin halunnut tehdä, jos vain olisin tiennyt ja osannut. Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös englanniksi nimellä Hooray for Helsinki! Our Very Own City. Kirjan on kääntänyt Elina Helenius.

Mainokset
Kategoria(t): kirjoittaminen, Tammi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Hurraa Helsinki!

  1. Luru sanoo:

    Onnea koko tiimille! Kirja kuulostaa todella kivalta. Helsinki ja design, hyvä yhdistelmä! Tykkäsin myös Jokapoika-pukukoodikäytännöstäsi. 🙂

  2. ottiilia sanoo:

    Aivan MAHTAVA kirja, jolle on pakko sanoa HURRAA! Onnea kaikille tekijöille! Enää ei tarvitse miettiä, minkä kirjan Suomesta voisi viedä ulkomaille tuliaiseksi. Vihdoinkin sekin on ratkennut! Hurraa! Hurraa! Hurraa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s