Seinien vuoksi

Kustantamo on – seinät. Kun WSOY muuttaa Bulevardilta Korkeavuorenkadulle, se on kulttuurin ykkösuutinen ja kirjallisten keskustelujen aihe.

Paikat vaalivat muistoja, kulmauksiin kiteytyy kohtaamisia vuosien takaa. WSOY:n käytössä yli kahdeksan vuosikymmentä ollut talo osoitteessa Bulevardi 12 seisoo komeasti Ruttopuiston reunalla. Kävin siellä ensi kerran viitisentoista vuotta sitten. Viime vuosina olen painautunut sisäänpäin aukeavasta ovesta aiempaa useammin, koska WSOY on kustantanut kirjojani.

Ihailen taloa, joka tuntuu symboloivan suomalaista kirjallista perintöä aivan niin kuin Otavan linna naapurikorttelissa, Uudenmaankatu 10:ssä.

Kulttuuripiirit ovat perinnetietoisia. Epäilen, että traditioiden markkina-arvo on ymmärretty myös talon omistavassa Sanoma-konsernissa, joka myi WSOY:n yleisen kirjallisuuden kustannusliiketoiminnan viime vuonna Bonnierille.

Millekään muulle vuokralaiselle Bulevardi 12:n kiinteistöllä ei ole niin suurta arvoa kuin WSOY:lle. Neuvotteluja tuntematta voi olettaa, että Sanoma on pyrkinyt ottamaan tämän huomioon määritellessään vuokrasopimuksen ehtoja, siis hintaa. Neuvottelut johtivat siihen, että WSOY löysi uudeksi kodikseen talokaksikon Korkeavuorenkadulta.

WSOY:n yhteys Bulevardille katkeaa – toistaiseksi kirjakauppaa lukuun ottamatta. Sanoma joutuu hankkimaan uudet vuokralaiset ja ehkä samalla tinkimään vuokrasta.

Bulevardin vuonna 1890 rakennettu talo vaihtuu Lars Sonckin suunnittelemaan, vuonna 1905 valmistuneeseen kivilinnaan, jossa aiemmin toimi Elisa eli entinen Helsingin puhelinyhdistys. Osa WSOY:n toiminnoista siirtyy sen viereiseen taloon, jossa toinen Bonnierin suomalaiskustantamo Tammi on majaillut jo usean vuoden ajan.

Otavan Uudenmaankadun kivilinna on muuten nuorempaa tekoa kuin vanha puhelinlaitos; se valmistui vuonna 1908.

***

Taustalla voi nähdä muutakin kuin pelkän vuokrasopimusneuvottelun. WSOY:n siirtyminen konkreettisesti Tammen kylkeen on haltuunoton merkki: uusi isäntä osoittaa paitsi kaapin myös työhuoneen paikan. Tässä symbolisiirtymässä Tammi edustaa Bonnieria, onhan se kuulunut ruotsalaisyhtiöön jo sukupolvien ajan, 1990-luvulta. No, ainakin johtajasukupolven ajan. Samalla reilussa vuosikymmenessä lähes koko Tammen henkilökunta on vaihtunut.

Taustalla on myös käytännöllisiä seikkoja. Osa konsernitoiminnoista on yhdistetty, joten henkilökuntaa sukkuloi WSOY:n ja Tammen väliä. Tammen Korkeavuorenkadun toimitiloissa on kaiken lisäksi ollut tyhjää tilaa parin yt-kierroksen seurauksena. Nyt tilojen vajaakäyttö poistunee.

Käytännöllinen aspekti on myös varautuminen tulevaisuuteen. Vaikka pidän itsestään selvänä, että WSOY ja Tammi säilytetään itsenäisinä brändeinä ja niin kustantavat osastot kuin perinteinen kirjakaupoille tapahtuva myynti pidetään erillään toisistaan, yritysmaailmassa pysyvää on muutos. Kun seuraava huono tilanne tulee, kahden kustantamon osien yhdisteleminen sillä hetkellä rationaalisimmalta näyttävään asentoon on helpompaa, kun ne sijaitsevat valmiiksi vierekkäin, lomittain.

Tämä ei ole profetia vaan toteamus.

***

WSOY:n historiassa muutto Korkeavuorenkadulle on symbolinen käännekohta. Niin muutoilla tapaa olla, sillä seinät ovat konkretiaa. Niihin on helppo liimata historiankirjoituksen lankoja.

Ei muuttokuorman lastaaminen ja purkaminen parin korttelin päässä ole kuitenkaan läheskään niin suuri asia kuin vuoden 1930 muutto Porvoosta Helsinkiin, sulautuminen yhteen Sanoman kanssa tai yleisen kirjallisuuden myynti Bonnierille.

Kustantamo ei ole toimitila. Kirjailijalle kustantamo on ennen muuta ne henkilöt, joiden kanssa tehdään töitä yhdessä. Lukijalle kustantamo ovat kirjat, kirjailijatkin. Kustantamo on toimitilan osoite postinkantajalle, vuokranantajalle ja karttapalvelulle.

Eikä minulta mennyt kuin pari vuotta sen oppimiseen, ettei Tammi sijaitse enää Urho Kekkosen kadulla.

Mainokset
Kategoria(t): Tammi, WSOY. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s