Turun kirjamessut

Turun kirjamessut ovat paitsi Suomen vanhimmat yhä järjestettävät kirjamessut myös kirjamessuista parhaat. Helsingin kaikenkattavan runsauden ja numeroilla mitattavan ylivertaisuuden sijaan Turun messut ovat intiimimmät (sikäli kuin sanaa voi käyttää yli 20 000 vieraan tapahtumasta) ja yhteisöllisemmät. Siksi olen iloinen, että osallistun viikonloppuna pitkästä aikaa Turun kirjamessuille kirjailijana.

Turun kirjamessut olivat minulle ensimmäiset kirjamessut. Opiskelijana avustin Helsingin yliopiston Yliopisto-lehteä, jonka majoittamana pääsin messuille juttukeikalle 1990-luvun lopulla hädin tuskin parikymppisenä. Silloin Helsingissä ei vielä järjestetty kirjamessuja. Majoituin Hamburger Börsissä, kävelin pikkupakkasessa messukeskukseen ja jostain syystä vietin messulauantai-iltaa Mauri Sariola -seuran aktiivien kanssa.

Myöhemmin olen käynyt Turussa kirjailijana, tehnyt aimo kasan lavahaastatteluita ja muutaman videoklipinkin, illallistanut saman syksyn Finlandia-voittajan kanssa, kuunnellut syvästi alkoholia nähneen Jarkko Laineen jutun jos toisenkin, vieraillut ensi kerran vaimoni luona ja paljon muuta vähäpätöisempää. Esimerkiksi syönyt aamiaispöydän saaristolaisleipää enemmän kuin olisin jaksanut.

Turun kirjamessujen juju kirjailijan kannalta on se, että paikalla oleva kirjallisuusyhteisö on Turussa eikä lähde illaksi kotiin niin kuin Helsingissä usein tapahtuu. Siksi messut ovat kokonaisvaltainen tapahtuma, eivät vain pikainen pistäytyminen lavakeikalla ja linjastolounaalla. Viime vuosina tehokkuus on tosin tullut messuiluunkin, ja jo reilu vuosikymmen sitten suuret kustantamot supistivat läsnäoloaan Turun messuilla.

Esiinnyn Turun kirjamessuilla sunnuntaina 7.10. kello 15 yhdessä Pekka Hiltusen kanssa. Haastattelemme toinen toistamme. Lavakeikan jälkeen siirrymme Akateemisen osastolle purkamaan patoutuneen signeerausjonon.

Tamperelainenkin on tervetullut Turun kirjamessuille.

Mainokset
Kategoria(t): kustannusbisnes. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s