Anne Valsta lähtee Bonnierista

Anne Valsta on ollut suunnilleen vuoden ajan Suomen suurimman kustantamoyhteenliittymän Bonnier Books Finlandin toimitusjohtaja. Nyt hän jättää yhtiön.

Ajoitus viittaa siihen, että taustalla ei olisi juoruja synnyttäviä ristiriitoja. Vuodessa Tammen ja WSOY:n organisaatioiden yhdistäminen on edennyt käsittääkseni suunnitelmien mukaan – konkreettisimmin se näkyy siinä, että WSOY:n työntekijät muuttavat parhaillaan Korkeavuorenkadulle Bonnierin kustantamoiden käytössä oleviin taloihin –, ja luultavasti Valsta on lupautunut viimeistään Bonnierin ja Sanoman WSOY-kaupan yhteydessä hoitamaan integraation tähän pisteeseen. Yhdessä sovittuun siirtymiseen viittaa sekin, että Valsta jatkaa tehtävässä toistaiseksi.

Anne Valsta (s. 1952) aloitti Bonnierin omistaman Tammen toimitusjohtajana vuonna 2005. Reilu vuosi aiemmin Tammen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannusosasto oli käytännössä tyhjentynyt Silja Hiidenheimon ja Antti Kasperin lähdettyä perustamaan Teosta. Näistä tapahtumista alkoi minun näkökulmastani suomalaisen kustannusalan villi vuosikymmen.

Tammessa Valsta toteutti rankan saneerauksen. Yt-neuvottelut olivat suhteessa rajummat kuin WSOY:n paljon julkisuutta saaneet väenvähentäjäiset. Tällä hetkellä Tammessa ei työskentele kovin monta sellaista henkilöä, jotka olivat siellä vuosituhannen alussa – lähinnä lasten- ja nuortenkirjallisuuden toimituksista heitä kannattaisi lähteä etsimään.

Valstaa voi arvostella kovista toimista, mutta kustannusmaailmassa moni asia on muuttunut hyvin paljon viimeksi kuluneena kymmenenä vuotena. Mikään liikeyritys ei voi pitkällä eikä edes keskipitkällä aikavälillä tehdä tappiota.

Bonnier on käynnistänyt Valstan seuraajan hakemisen. Se tarkoittaa, ettei paikalle ole valittu suoraan ketään kummastakaan Bonnierin omistamasta suuresta kustantamosta. On silti mahdollista, että seuraaja löydetään omista joukoista; hyviä, kirja-alan sisältöjä tuntevia kandidaatteja on paljon, enkä ryhdy nimeämään heitä tässä.

Ulkopuolisista kirja-alan ehdokkaista vapailla markkinoilla on muiden muassa Tammessa vuosina 2002–2009 viimeksi johtoryhmätasolla työskennellyt Annamari Arrakoski-Engardt, joka on ”opintovapaalla” Akateemisen kirjakaupan johtajan työstä. Hänen isänsä Olli Arrakoski toimi viimeksi Tammen hallituksen puheenjohtajana.

Voi kuitenkin olla, että Bonnier haluaa suomalaisen kustantamoyksikkönsä toimitusjohtajaksi ennemmin numeroiden kuin kirjainten ihmisen – ja ilmeisesti haetaan henkilöä, joka Valstan tapaan vastaisi molemmista kustantamoista, sillä se on yksinkertaisempaa monessa maassa ja monella toimialalla toimivan omistajan kannalta.

Vaikka kirjallisuusalalla tavataan toivoa, että kustantamoja johtaisivat leimallisesti kirjaihmiset, toimitusjohtajan – jonka työ voi olla hyvinkin hallinnollista – taustalla ei ole niin suurta merkitystä kuin romanttisesti kuvitellaan. Fiksu numeroihminen jättää kirjaimia koskevat asiat ne hallitsevalle.

Mainokset
Kategoria(t): kustannusbisnes, Tammi, WSOY. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s