Helsingin kirjamessut 2012 – messuraportti

Tulihan se messuryysis!

Nyt kun olen jo kotona, se tuntuu hyvältä. Puikkelehtiessani Helsingin kirjamessujen Tottiscenenin ja S&S:n osaston kulmilla olevia käytäviä kohti lähintä vessaa pian puolenpäivän jälkeen kaipasin väljyyttä. Seuraava haastattelu painoi päälle.

Nälkään olin osannut varautua. Tuomas Kyrö vitsaili haastatteluohjelmani nähtyään tuovansa omaan haastatteluunsa padallisen ruskeaakastiketta, mutta mielensäpahoittajamaisen ruokailun sijaan olin laskenut Elisa Kirjan osaston vieressä olevan messukahvilan kolmioleipien varaan. Olin laskenut väärin. Kun on kaksitoista haastattelua puolen tunnin välein ja kukin kestää viitisentoista minuuttia, jonotusaikaa jää vain vartti. Siinä ajassa ei päässyt kuin jonon puoliväliin. Onneksi sinipaidat tekivät organisoidun jonotuksen, jossa yksi toi kolmioleivät koko pataljoonalle.

Lauantai on Helsingin kirjamessujen ryysispäivä, jolloin eteneminen on ajoittain lähes mahdotonta, sillä väenpaljouteen lisänsä tuovat lastenvaunut ja -rattaat, onhan lauantai myös messujen perhepäivä. Muistan erään takavuosien messulauantain, jolloin Sinikka ja Tiina Nopola signeerasivat kirjojaan Tammen osastolla toista tuntia – Tiina jatkoi, vaikka Sinikka pistäytyi välillä esiintymässä Akateemisessa kirjakaupassa ja palasi keikan jälkeen käytävän toiselle puolelle Tammeen.

Otin osaa messuhulinaan tänä vuonna vain kahtena päivänä. Perjantai oli päiväni kirjailijana. Välissä käväisin Kiiltomadon päätoimittajan roolissa osallistumassa kulttuurilehtipaneeliin. Paneeli veti hyvin väkeä. Yleisön istuinpaikoille väkeä ei riittänytkään yhtä paljon kuin panelistipöydän taakse.

***

Vaikka kakofonia saa pään soimaan, ilmastointi kuivaa huulet ja messuhälinän jälkeen olo on voipunut, pidän kirjamessuista, tietenkin pidän. On mukava nähdä tuttuja ja vaihtaa heidän kanssaan muutama sana – enempään ei usein olekaan aikaa.

Yllätyn aina iloisesti, kun kohtaan messuilla lukijan, ihmisen, joka on lukenut kirjani ja haluaa ostaa seuraavan. Lukijoiden kohtaamisesta ei kuitenkaan voi olla varma.

Joidenkin kollegojen kanssa keskustelen käytännössä vain haastattelulavalla mikrofonien välityksellä joka syksy. Haastatteluhommat ovat siitä mukavia, että niiden myötä voi kokea olevansa kirjallisen yhteisön jäsen silloinkin, kun omaa esiintymistä kuulemaan tulee vain kustannustoimittaja ja äidin eno tai esiintymisaikaa ei ole herunut lainkaan.

Vaikka kirjamessut ovat kustannusalan yhteinen iloinen karnevaali, messut näyttävät julmasti kirjantekijälle hänen asemansa kaupallisessa hierarkiassa. Alalla, jossa aikaansaannoksen takana on usein vuosien raastava työ, surut ja ilot suurenevat kohtuuttomiin. Melankolian ja euforian välimatka on lyhyt.

***

Bonnierilla oli messuilla tänä vuonna yhteisosasto. Käytännössä siis WSOY:n ja Tammen kirjailijat ja työntekijät hääräilivät yhdessä. Eihän siinä mitään ihmettä ole: pienen kustannusalan toimijat kyllä tuntevat toisensa ja liikkuvat muutenkin sopuisasti keskenään. Olin kuitenkin kuvitellut, että mielikuvaa kahdesta erillisestä kustantamosta vaalittaisiin enemmän, vaikka fasadin takana toimiikin yhteinen kone.

Automaailma-analogia: kuinka lähellä Audin ja Seatin kannattaa olla toisiaan, tai Rolls-Roycen ja Minin? Analogia on huono, koska autoja myydään brändeillä, kirjoja taas ei myydä kustantajan nimellä.

Minulle messuosastojen yhdistäminen oli varsin kätevää, koska esiinnyin messuilla sekä WSOY:n että yhden haastattelun osalta Tammen kirjailijana. Ei tarvinnut miettiä, kummalta anelisin lounaslipuketta.

***

Helsingin kirjamessujen 2012…

… paras oheistapahtuma: Literary Death Match

… paras serviisi: Ruotsin suurlähetystön kirjamessuvastaanotto

… kuumimmat paikat: Holiday Innin aamusauna

… paras pusu: Jan Erola (toffeinen)

… ihmetystä herättävin puute: missä pressihuoneen Domino-keksit?

Mainokset
Kategoria(t): Kolmikulma, kustannusbisnes, Tammi, WSOY. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s