Literary Death Match

Muutama vuosi sitten osallistuin Münchenin kirjallisuustalossa Lesung-tilaisuuteen. Baijeria ravisteli hellejakson katkaissut ukkosmyrsky, märkiä takkejaan naulakkoon asettelevat saksalaiset kaivoivat sisäänpääsymaksua lipputiskille ja hakivat lämmittävää kulttuuripunaviiniä.

Judith Hermann luki katkelmia vastikään ilmestyneestä proosateoksestaan Alice. Monotoninen luenta (olin lukenut kirjan, ja monotoninen se oli ollut luettunakin) rauhoitti, teki mieli painaa silmät kiinni ja nukahtaa (ulkona vellovan myrskyn jälkeinen sisätilojen lämpö, huojennus, helpotus, jännityksen laukeaminen – salama ei osunut tällä kertaa minuun… ne lienevät lieventäviä asiaintiloja).

Parin unettavan lukupätkän välissä kirjallisuuskriitikko, jonka nimeä en enää muista (kriitikoiden nimiä ei muisteta), haastatteli Hermannia. ”Sukupolvensa ääni” vastaili ylimielisesti, ja erityisen ylimielisesti hän suhtautui yleisön esittämiin kysymyksiin. Hän naureskeli niille, kunnes menetti äänensä. Luentatilaisuus loppui siihen.

Tuon kokemuksen jälkeen olen suhtautunut hieman skeptisesti tilaisuuksiin, joissa proosalle yritetään tehdä samaa kuin lyriikalla lavalyriikassa. Poetry slamhän toimii oikein hyvin, mutta proosaa ei yleensä ole tehty korvalle vaan silmälle toisin kuin osa lyriikasta.

Viimetorstainen Literary Death Match kulttuuritehdas Korjaamolla oli aivan toista maata kuin Münchenin kirjallisuustalon Lesung. Eikä pelkästään siksi, että könysin lavalle esiintyjänä.

***

Olin varautunut tilaisuuteen pyytämällä vaimoani etsimään Erottajasta (pokkari, helpompi pitää kädessä) kuuden minuutin katkelman, joka sopisi luettavaksi ääneen. Olin lukenut sen kellon kanssa. Meni alle ohjeissa annetun seitsemän minuutin aikarajan.

Kun tilaisuus alkoi, huomasin varautuneeni aivan väärin. En ollut tullut lukemaan katkelmaa vaan osallistumaan kirjalliseen kuolemantaistoon, joka on vauhdikas sekoitus luentaa, tosi-tv-kykyjenetsintäkilpailujen parodiaa, stand upia ja terävää kirjallista huumoria.

Ensin LDM:n luoja Adrian Todd Zuniga ampui kilpailijat. Ensimmäiseen pariin joutuivat Eeva Rohas ja Marko Hautala.

Eeva aloitti tavanomaisena luentana, mutta yhtäkkiä hän puhkesi laulamaan, viskasi kirjansa lattiaan, sylki lopun tekstin ulkomuistista ja käytti äänessä crescendoja ja diminuendoja. Marko puki mielisairaala-aiheista tekstiä esittäessään ylleen valkean puoskarintakin.

Tässä vaiheessa ymmärsin, että jotain oli tehtävä.

Onneksi kustannusmaailmassa apu on lähellä. Tammen Outi Mäkinen teki tekstinpätkääni editoriaalisia kommentteja ja lainasi kynän, jolla jatkoin tekstin puoskarointia omakätisesti. Aivan kaikkea en saanut tehtyä keikkuvan ravintolapöydän ääressä, joten editointi jatkui mikrofoni kädessä.

Agentillani Elina Ahlbäckillä oli mukanaan Calle Erottaja, josta nappasin muutaman espanjankielisen lauseen esitykseni tueksi. Paikalla runsaslukuisesti olleet otavalaiset suorittivat välitauolla baaritiskin luona henkistä niska-hartiaseudun hierontaa. Yleisö tsemppasi.

Arvovaltainen ja sanataitoinen tuomaristo Markus Nummi, Baba Lybeck ja Ari Lahdenmäki pystyi käsittämättömästi analysoimaan suoritusta perehtyneesti ja hauskasti. Omassa jännityksessäni tuskin ymmärsin, mitä kanssakuolevaiset sanoivat.

Pääsin finaaliin sukupuolikiintiössä. Eihän keskusteluni mikrofonin kanssa ollut esityksenä mitään verrattuna Suvi Valkosen stand up -tarinoihin.

Finaali ratkaistiin paperitollokoripallolla. Epäilemättä se oli kumarrus John Irvingin Ystäväni Owen Meanylle. Tai luultavammin ei. Eeva oli tarkempi korein 5–3, mikä on vähintään oikein, ellei suorastaan kohtuus.

Literary Death Matchista on raportoinut myös Linnea Kujerruksia-blogissaan.

(Jutun kuvassa teen juonipaljastuksen Adrian Todd Zunigalle: jos joskus vielä kirjoitan jotain, sillä ei ole mitään tekemistä koripallon kanssa. Kuva: Outi Mäkinen)

Mainokset
Kategoria(t): Erottaja, lukeminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s