Oho, olen rasisti

Kaikkea sitä oppii itsestään, kun googlaa omalla nimellä. Tuorein kohupaljastus: olen rasisti. Tämä käy ilmi Onko kaunosieluista kyborgeiksi? -blogista, jonka pitäjä Asko Kaunislehto on kunnioitettavasti kirjoittanut peräkkäin kahdesta Kirjastonhoitaja Moilanen -lastenkirjastani.

K. H. Moilasen Seikkailuni -teoksesta kirjoittaessaan Kaunislehto huomaa (seuraava kursivointi on lainaus blogista, lainausmerkeissä oleva pätkä bloggarin sitaattia käsittelynalaisesta lastenromaanista):

Mutta esimerkiksi tätä kohtaa pidän avoimen rasistisena (ja on vaikea sanoa kumman rasismista on kyse: yhteiskunnan vai kirjailijan harjoittamasta):

”Taksimobiilin käyttäminen [saunareissulla] olisi kirjastonhoitajan vaatimattoman budjetin kannalta melkoisen järeä investointi”, sanoin [konstaapeli Mutaselle]. ”Etenkin, jos siirtymä tapahtuu korotettujen taksojen aikaan.”

Minun on vaikea käsittää, kuinka tekstinpätkä loukkaa rotuja, ainakaan rotuvähemmistöjä. Teoksen minäkertoja Moilanen on valkeaihoinen syntyperäinen suomalainen ties monennessa polvessa. Konstaapeli Mutasesta tietää enemmän Tapani Bagge, mutta hyvin kantasuomalaiselta Mutanenkin vaikuttaa. Taksista ei kerrota edes merkkiä, koska taksimatkustamiseen viitataan yleisellä tasolla, joten taksinkaan rotutoverit tuskin loukkaantuvat. Epäselvää on sekin, ketä tai mitä katkelma halventaa. Taksien hintoja? Niitä minun puolestani saisikin halventaa.

(Mietin, mahtaako Kaunislehto kommentissaan ns. heittää posketonta läppää, mutta en keksinyt, mikä olisi tukenut sellaista tulkintaa.)

***

Kirjastonhoitaja Moilanen on herättänyt aiemminkin tunteita sen suhteen, millaisen kuvan se antaa yhteiskunnasta. Oppikirjojen tekstejä tutkiskelleet tutkijat ainakin rivien välissä paheksuivat sitä, että oppikirjoissa on miespuolisia henkilöitä. Olen kirjoittanut asiasta aiemmin täällä.

Myös Kaunislehto on vähän huolissaan siitä, millaisen kuvan Kirjastonhoitaja Moilanen antaa kirjastonhoitajista. Sitaatti:

K.H. Moilasen elämä on koko lailla henkisesti paskaa kaikenlaisten pelkojen ym. takia, ja hänen paras ystävänsäkin on poliisi poliisina. En tiedä millaisen signaalin tällainen tarina antaa esimerkiksi kirjastoalalle hakeutuville nuorille miehille ja naisille.

Olisiko poliisien syytä hikeentyä yllä olevasta sitaatista? ”Elämä on paskaa ja paras ystäväkin poliisi.” Kirjassa Moilasen ja Mutasen ystävyys on aitoa ystävyyttä, teen juontia aurinkoisella terassilla ja yhteisen saunareissun suunnittelua.

Mielestäni kaikesta käy ilmi, että Moilanen on varsin tyytyväinen elämäänsä. Jylhäkoskelaiset lapset Matti ja Liisa ihailevat häntä. Kirjastonhoitaja Moilanen ja karanneet tarinat -kirjassa Moilanen suunnlleen pelastaa maailman.

Moilanen on itse kirjoittanut itsestään elämäkerran ja näkee elämänsä suurena seikkailuna, vaikka muut voisivat pitää sitä tylsänä. Lastenromaanin teemoja ovat minun mielestäni uskaltaminen ja itsensä voittaminen, ei esimerkiksi rasismiin yllyttäminen, mutta kukin lukee tietysti niin kuin haluaa.

Hauskaa oli huomata myös se, että Kaunislehto ihmettelee, miksi tällainen fiktiivinen elämänkerta fiktiivisestä henkilöstä on kirjoitettu.

Vaatikaamme lisää oikeita asioita kirjastoihin. Pois kaikki fiktiiviset kirjat, pois epätosi.

Mainokset
Kategoria(t): Kirjastonhoitaja Moilanen, lukeminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Oho, olen rasisti

 1. kirsti sanoo:

  Tällaista sattuu. Itse huomasin joskus, että Emma ja tähtipoika on aineistona gradussa, jossa kirjan todetaan olevan homofobinen. Minulle tämä on ollut aikamoinen yllätys. Tiedän kyllä, että kirjassa on homofobisia henkilöitä, mutta kirja ei käsittääkseni ole homofobinen. Tai sitten minä en tunne itseäni olenkaan.

 2. Raili M sanoo:

  Histamiini merellä -kirjan kuvitus taas oli graduntekijän mielestä esimerkki naisten halventamisesta. Siinä oli kuva isorintaisesta vedenneidosta, joka vanhojen suomalaistarinoidenkin mukaan houkutteli laivoja karille. Kumpaa ne isorintaiset lopulta halventavat, naisiako vai niitä merimiehiä, jotka lankeavat paljaisiin rintoihin niin, että unohtavat oman turvallisuutensa?

 3. Sami Liuhto sanoo:

  Tarkoittaisiko ”rasisti” tuossa ”syrjivää” ja ”diskriminoivaa”? Jos miettii että on ”ikärasismia” vaikkapa. Eli pientä terminologista sekoilua. Tosin ei tuo kohta ole syrjivä, paitsi jos väkisin haluaa sitä syrjintää etsiä & löytää. Jotenkin tuo kirjoitus oli erittäin ajanmukainen, jopa aikaansa edellä oleva. Synkeän kuvan antaa ihmisistä. Saatoin nyt olla rasisti. Vähintään. Mikähän ihmisiä aina vaivaa.

 4. Kaikenlaisia tulkintoja sitä tulee, niin monta voi halventaa.

  On valitettavan yleistä, että jos joku kirjan henkilöistä, etenkin päähenkilö, käyttäytyy jollakin tavalla vastenmielisesti tai latelee erikoisia kommentteja, niitä ajatellaan kirjailijan ajatuksiksi. Ja jos kirjassa esiintyy kirjastonhoitaja tai merimies, hänhän on ilman muuta kirjailijan mielipide siitä, mlillaisia kaikki kirjastonhoitajat tai merimiehet ovat.

  Joo, niin minäkin ajattelin, että rasismi täytyy ymmärtää jotenkin laajasti diskriminaatioksi. OIisiko ajatus sitten niin, että kirjailija ajattelee, että kirjastonhoitajat ovat köyhiä ja siten huonoja ihmisiä? Minusta Moilanen tosin ei tuossa kohdin ole vähävarainen vaan nuuka, mutta sehän on vain minun tulkintani, eikä tuo pätkä niin kuin kirja muutenkaan tuo vähävaraisuutta esiin negatiivisessa valossa (ei tosin positiivisessakaan). Ylipäätään siinä ei käsitellä tulonjaollisia seikkoja.

  Lopetan yritykset ymmärtää.

 5. En ole lukenut tätä kirjaa, mutta onko kyseessä sama kirjastonhoitaja kuin ”Etisjät”-kokoelman novellissa? Se novelli oli tosi hauska! 🙂

  Mutta tuo ”rasismi” varmaan viittasi siihen, että bloginpitäjä kokee sinun pilkkaavan kirjastonhoitajia, jollainen hän itsekin on.

 6. Sama kirjastonhoitaja. Hän esiintyy noiden kahden kirjan ja Etsijät-kirjan tekstin lisäksi Kirjakuja 3- ja Kirjakuja 4 -oppikirjoissa.

 7. Anneli K sanoo:

  Tuon kirjastonhoitajakommentoijan oikea nimi on Asko Fagerlund, ei Kaunislehto. Käyttää näemmä nimeä täällä netissä yleisemminkin. Niin minäkin ymmärsin että omintakeisella huumorillaan (?) ”koki” rasistisuutta itseään kohtaan.
  Kuinka paljon lopultakaan oli kyse sinun kirjoituksestasi vaan mahdollisuudesta käsitellä omaa maailmaansa kirjoitustesi kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s