1,5 miljoonan mediamomentti

Finlandia-palkinnon yhteydessä on tapana puhua rahasta. Tässä vähän myöhäisherännäisenä Alman maakuntalehtien viimelauantainen kolumnini:

***

Ensi viikon tiistaina kaunokirjallisuus pääsee televisiouutisiin. Silloin Tarja Halonen kertoo, kenet hän on valinnut tämänvuotisen Finlandia-palkinnon voittajaksi. Jo ehdokasasettelu nosti kotimaiset romaanit puheenaiheeksi: mitä teoksia esiraadin valitsemalta listalta löytyy, mitä ei, ja mitä olisi pitänyt?

Mediamomentti on kirjallisuustoimialan yhteinen etu. Finlandia-palkintojen takana oleville kustantajille palkinnot tuovat runsaasti mediatilaa varsin huokealla hinnalla. Siksi on hyväksyttävä Finlandia-julkisuuden lieveilmiöt.

On myös hyväksyttävä se, että Finlandia-ehdokkaiden julkistamista edeltävät päivät ovat monelle kirjailijalle vuoden piinaavimmat hetket: tuntemukset voivat vaihdella toiveikkuudesta epäuskon ja itsepetoksen kautta pettymykseen ja suuttumukseen – tai ehdokaslistalle päätymisen myötä itsetutkiskeluun: ”ansaitsenko minä todella tämän, miksi tuo kollega ei ole mukana listalla?”

***

On voittajaromaani mikä hyvänsä kuudesta ehdokkaasta, sitä myydään huomattavasti normaalia enemmän. Jos teosta liikkuu kustantajilta kirjakaupoille satatuhatta kappaletta, kustantaja kerää siitä 1,5 miljoonan euron liikevaihdon. Tulosta tulee mallikkaalla prosentilla, sillä kirjabisnes on monistamista, jossa ensimmäisen kappaleen tuottaminen on kallista ja seuraavien huokeaa.

Rahastahan Finlandioiden yhteydessä nimittäin on tapana puhua. Uutisissa mainittava 30 000 euron palkinto kuulostaa suunnilleen ässäarpavoitolta (yhteneväisyyksiä onkin), mutta rahamäärältään kirjailijan jättipotti on valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha, joka on euroissa yli kolminkertainen Finlandia-palkintoon nähden.

Toisin kuin Finlandia-palkituilta apurahan saaneilta ei kysytä rahojen käytöstä. Leipään ja kalkkunaleikkeesenhän ne menevät.

***

Kirjoittamani ja Salla Savolaisen kuvittama suomalaisesta designista kertova lastenkirja päätyi tänä vuonna Finlandia Junior -raadin valitsemaan kuusikkoon.

”Teillähän on nyt kova kilpailu”, eräs tuttavani tokaisi.

Kesti hetken, ennen kuin tajusin hänen tarkoittavan palkintoehdokkuutta.

Kirjailijan kannalta kun ehdokkuus ei tarkoita kyyristymistä lähtötelineisiin. Kirja on tehty, eikä loppukiriä voi ottaa. Kun junioriehdokasjoukko kyyristeli Ekberg-kahvilan liinavaatevarastossa Helsingin Bulevardilla odottamassa sisään huutamista, siellä kokoontui iloinen voittajajoukko.

***

Sydämelliset onnittelut tämän vuoden Finlandia-palkituille Elina Lappalaiselle ja Christel Rönnsille sekä parin tunnin päästä julkistettavalle romaani-Finlandian voittajalle.

Mainokset
Kategoria(t): kustannusbisnes. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s