Rowlingin halpa hämäys

CuckoosCallingCoverEn suosittelisi J. K. Rowlingille salaisen agentin uraa. Veikkaan, ettei hän saa pidettyä joululahjojakaan salassa, jos hän peittelee jälkensä yhtä hyvin kuin suojatessaan identiteettinsä kirjailijasalanimellä.

Kuten tänään on uutisoitu, Rowling on ”paljastunut” The Cuckoo’s Calling -nimisen dekkarin kirjoittajaksi. Kirjan kanteen on painettu tekijäksi Robert Galbraith.

Kirjalliset toimittajasalapoliisit paljastivat salaisuuden yllättävästi pian sen jälkeen, kun osoittautui, että The Cuckoo’s Calling ei liiku kaupoista lukijoille.

”I had hoped to keep this secret a little longer because being Robert Galbraith has been such a liberating experience. It has been wonderful to publish without hype or expectation and pure pleasure to get feedback under a different name”, Rowling sanoo The Telegraphille.

En usko. Tai uskon sen, että on varmasti piinallista kirjoittaa julkisuuspaineiden alla. Vielä piinallisempaa näyttää kuitenkin olevan se, että megabestsellereihin tottuneen kirjailijan teos ei käy kaupaksi.

***

Rowlingin ”paljastuminen” oli pohjustettu hyvin. Tässä kolme syytä, joiden vuoksi uskon Rowlingin puhuvan puppua.

1. Kriitikkojen vainu

Epäilyttävää on se, että moni kriitikko oli huomauttanut teoksen poikkeuksellisesta kypsyydestä esikoisteokseksi. Olen kirjoittanut kritiikkejä 19 vuotta, mutta viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana tuskin olen enää käyttänyt tuota kritiikkikliseetä. Varsin monet esikoisteokset ovat ”kypsiä”, joten ainakaan minulle ei tule sellaista ihmetystä, että jokin teos ei voisi olla esikoinen. The Cuckoo’s Calling on toisen käden tietojen perusteella kaiken lisäksi melko tavanomainen dekkari, joten valmius tarkoittaa lähinnä teknistä taitoa, jonka hankkiminen ei lopulta vaadi kuin työtä.

Veikkaan, että kustantamon tiedotus on supatellut valittujen kriitikoiden ja toimittajien korvaan, että Robert Galbraith ei olekaan ihan tavallinen tapaus. Että häntä voisi luulla jopa jonkun aiemmin julkaisseen kirjailijan salanimeksi.

2. Kustantamovalinta

Jos haluaisin kirjoittaa salassa ja haluaisin salaisuuteni pysyvän, tuskin käyttäisin samaa kustantamoa kuin muulle tuotannolleni. Varsinkaan Britanniassa, jossa varteenotettavia kustantamoja riittää.

Suomessa esimerkiksi Pirkko Saisio oli kirjoittanut aiemman tuotantonsa Kirjayhtymälle ennen kuin kirjoitti WSOY:n kustantaman teossarjan Jukka Larssonina. Eva Wein -nimellä kirjoittamansa kirjat Saisio antoi jälleen Kirjayhtymän kustannettavaksi. Hannu Salama kirjoitti dekkareita Otavalle, joka on kustantanut hänen tuotantonsa pääosan. Hänkin sitten ”paljastui”, mutta tuskin paljastuminen nosti järin paljon hänen salanimidekkareidensa myyntiä.

3. Kustannustoimittaja

The Telegraph kertoo, että ”Galbraithilla” ja Rowlingilla oli paitsi sama kustantamo myös sama kustannustoimittaja. Ei ole normaalia, että jonkin vähän myyvän dekkarin toimittaneen kustannustoimittajan nimi olisi toimittajien tiedossa. Ei toimittajia sellainen edes kiinnosta. Hyvä että kirjailijana tiedän muutaman lähimmän kollegani editorit.

Tieto marginaalidekkarin kustannustoimittajasta ei ole voinut selvitä kuin kustantamolähtöisesti. Kustantamo on halunnut toimittajien kiinnittävän huomiota asiaan. Jos taas jollekin toimittajalle olisi tullut mieleen tiedustella ”Galbraithin” teoksen toimittajaa ja Rowligia olisi oikeasti haluttu suojata, eihän kustannustoimittajan nimeä tietenkään olisi kerrottu.

***

Rowlingin halvasta hämäyksestä jää ikävä sivumaku. Tämän jälkeen mikään, mitä Rowling sanoo julkisuuden paineista, ei ole uskottavaa.

Mainokset
Kategoria(t): kustannusbisnes. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Rowlingin halpa hämäys

  1. VJ sanoo:

    Oli hämäystä tai ei, niin ainakin mun mielestä on sairasta, että hyvät arviot saanut kirja ei myy ihan vaan sen takia, että sen kirjoittajan ei tiedetä olevan Rowlingin tapainen menestyskirjailija. Kriitikoilta huonot arvostelut saanut menestyskirjailijan kirja myy kymmeniä tai satoja kertoja enemmän, kuin tuntemattoman kirjailijan kehuttu teos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s