Kirjailijakunnan tervehdys Matti Pitkolle

Karo ja Pitko
”On elettävä sellainen elämä, josta syntyy kirjailija.”

En väitä, että Erno Paasilinna olisi kuuluisassa lausahduksessaan väärässä. Hän vain katsoo asiaa yhdestä, rajatusta näkökulmasta. Hän katsoo elämää kirjailijuuden kannalta.

Entä jos katsomme elämää elämän näkökulmasta? Muutettakoon virkettä näin: ”On elettävä sellainen elämä, josta syntyy muistelmateos, jota lukiessa nauraa vedet silmissä.”

Puolikarkeat muistelmat on sellainen kirja. Matti Pitko on elänyt sellaisen elämän ja kertoo sen niin kuin se on kerrottava.

Minulla oli etuoikeus tutusta Puolikarkeaan käsikirjoitukseen ennen sen paistamista. Kun sama juttu naurattaa neljännelläkin lukukerralla, sen täytyy olla jotakin muuta kuin nokkela vitsi. Sen täytyy olla näkymä suurempaan, yleisinhimillisempään.

***

Matti Pitko on valinnut kirjailijana vaikeimman lajityypin. Hän on sanomalehtikirjailija, pakinoitsija ja humoristi. Se on yhdistelmä, jolla ei järin valloiteta kulttuuripiirejä.

Sen sijaan se on yhdistelmä, jolla valloitetaan lukijoiden sydämet.

Kirjallisuuteen ja itseensä liian vakavasti suhtautuvat kriitikot leimaavat humoristit helposti kevyen sarjan tekijöiksi. Se annettakoon heille anteeksi, sillä lukeminen voi olla vaikeampaa kuin kirjoittaminen.

Humorismi on kirjallisuuden kuningaslaji. Kun ihmisen saa nauramaan, silloin häntä on onnistunut koskettamaan.

***

Matti Pitko on jutunkertoja ja siten osa sitä kirjallisuuden pitkää perinnettä, joka eli jo ennen kirjoja.

Jutunkertojan on paras olla työssään hyvä, sillä muutoin kuulijat katoavat.

Niinhän Pitko on. Aamulehti näkyy vielä olevan pystyssä.

Millainen kertoja Pitko on? Hän menee suoraan sisään, tuikkaa maalin ja tuulettaa ennen kuin maalivahti on ymmärtänyt joutuneensa hassutetuksi.

Sellainen kertoja saadaan, kun yhdistetään kirjailija, uutistoimittaja ja jalkapalloilija.

Puolikarkeissa muistelmissa lukijalla on välillä maalivahdin osa.

***

Puolikarkeissa muistelmissa Matti Pitko paljastaa herkkyytensä, joka on saattanut jäädä varjoon niiltä, jotka tuntevat hänet lauantaipakinoiden perusteella.

Puolikarkeat muistelmat on teos, jota lukiessa ei saa vain nauraa. Välillä myös itkettää.

Kun teosta ryhdyttiin tekemään, kirjailijalla oli selvä ajatus sen rakenteesta. Ei mitään perinteistä elämäkertaa, joka lähtee paikasta A ja päätyy suoraviivaisesti paikkaan B. Eihän hänen elämänsä ole ollut suora bulevardi, vaan mutkia on tehty sinne tänne.

Hyvä että myös tänne.

Onneksi olkoon!

(Yllä oleva Kirjailijakunnan tervehdys on viety Matti Pitkolle tämän Puolikarkeat muistelmat -teoksen julkistamistilaisuudessa Siperiassa 30.9.2013. Valokuva on teoksen rääppiäisjulkkareista, jotka järjestettiin provinssikaupunki Helsingissä 1.10.2013. Samaisessa tilaisuudessa julkisuudelle esiteltiin Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan tiedotteen mukaisesti Karo Hämäläisen teos Julma oli yö. Valokuvaajana hääri renenssanssikustantaja Jan Erola.)

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s