Holmes ja Poirot

SherlockKlassisen englantilaisen salapoliisiromaanin suuret sankarit Sherlock Holmes ja Hercule Poirot ovat poikkeuksellisen hyvin hengissä, vaikka Holmesin ensiesiintymisestä on kulunut jo 126 vuotta ja ensimmäisestä Poirot-jutusta Stylesin tapaus yli 90 vuotta.

Salapoliisisankareiden elinvoimaisuudesta saa kiittää brittiläisiä televisiotuotantoyhtiöitä. Tänä keväänä huipentuu ITV-tuotantoyhtiön Poirot-jättihanke, joka alkoi jo 1980-luvun lopulla. Siinä Poirotia esittävä David Suchet on antanut olemuksensa belgialaispoliisille niin vahvasti, että hänet näkee silmiensä edessä myös Agatha Christien Poirot-kirjoja lukiessaan.

Sherlock Holmes taas on minulle Jeremy Brett, joka näytteli Baker Streetillä asuvaa salapoliisia 1980–1990-luvuilla. Tuolloin televisiossa pyörineet Holmes-tapaukset saivat minut ostamaan antikvariaatista viisi Sherlock-tarinaa sisältäneen pokkarin. Se taisi olla ensimmäinen omalla rahalla ostamani kirja.

Televisionäkyvyys pitää kummastakin mestarietsivästä kertovia kirjoja mielessä ja saatavilla. Samalla televisiotulkinnat uudistavat hahmoja ja tuovat niitä esiin sellaisessa muodossa, jossa ne vastaavat nykyajan katsojan mieltymyksiin. Televisiosarja tasalaatuistaa Christien vaihtelevaa Poirot-tuotantoa.

***

Hahmot ovat kirjojaan ja kirjailijoitaan suurempia. Edinburghin keskustassa, Arthur Conan Doylen syntymäkaupungissa, on Sherlock Holmesia eikä hänen luojaansa esittävä patsas.

Hahmot ovat myös kasvaneet ulos kirjoista. Sherlock Holmes karkasi jo ajat sitten myös tekijänsä otteesta. Holmes on hän, josta taiteilijat tekevät omia tulkintojaan. Hän on lukuisten kirjailijoiden ja käsikirjoittajien fanifiktion kohde jo ajalta, jolloin fanifiktiosta ei vielä puhuttu.

Televisiossa pyörii parhaillaan BBC:n Uusi Sherlock -televisiosarjan kolmas kausi. Uusi Sherlock (kuvassa Holmesia näyttelevä Benedict Cumberbatch, kuva: BBC)  leikittelee Holmes-knoppologialla. Mitä paremmin tuntee alkuperäiset tarinat, sitä enemmän sarjasta nauttii. Yhdysvaltalaisen CBS:n televisiosarjassa Holmes NYC on tehty voimakas eikä järin onnistunut uudelleentulkinta.

Holmesin ristiriitainen ja räiskyvä hahmo antaa runsaasti aineksia uudelleentulkinnoille. Uudet Holmes-tarinat eivät kuitenkaan ole totta. Kirjoitin reilut parikymmentä vuotta sitten kirjeen Sherlock Holmesille Baker Streetille. Sain vastauksen: Holmes oli vetäytynyt hoitamaan mehiläisiä.

(Ilmestynyt Alma Median maakuntalehdissä 25.1.2014.)

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s